HVA ER ESSENSIELLE FETTSYRER?Essensielle fettsyrer har et passende navn, siden kroppen ikke kan produsere dem naturlig. Den eneste måten å få i seg disse næringsstoffene på er gjennom kosten, og det er derfor mat med et høyt innhold av omega-3-fettsyrer er så viktig for oss.

Det finnes to familier av essensielle fettsyrer: Omega-3 og Omega-6, som begge er viktige for et sunt liv. Begge de essensielle fettsyrene støtter de funksjonene som er nødvendige for at kroppen skal trives, og som samfunn har vi et uforholdsmessig høyt inntak av omega-6 i forhold til omega-3. Dette forstyrrer det viktige forholdet mellom omega-6 og omega-3 i kroppen, noe som fører til at størstedelen av befolkningen lever i ubalanse.

De essensielle fettsyrene bidrar blant annet til normal hjerne- og hjertehelse, normalt syn og normale triglyseridnivåer i blodet, samtidig som de støtter de strukturelle komponentene i cellemembranene.

Mettede og umettede fettsyrer
For å vende tilbake til forholdet mellom omega-6 og omega-3: Kulturelt sett får vi i oss for mye mettet fett og for lite umettet fett. Fett som er tettpakket uten dobbeltbindinger mellom fettsyrene, kalles mettet fett. Dette omfatter matvarer som fettholdig storfekjøtt, lammekjøtt, enkelte kyllingprodukter og meieriprodukter.

Umettet fett er derimot løst pakket. Det finnes i form av enumettet (olivenolje, avokado, nøtter og frø) og flerumettet fett. Sistnevnte trenger kroppen for å fungere, og disse kan deles inn i to typer: Omega-6 og Omega-3.

Middelhavsdietten er å foretrekke når det gjelder å opprettholde det generelle velværet. Det betyr at man velger sunt fett (en- og flerumettet), olivenolje fremfor smør, yoghurt med lavt fettinnhold i stedet for iskrem og fisk med høyt fettinnhold som erstatning for bearbeidet kjøtt.

Får du i deg nok omega-3: Trenger du fettsyretilskudd?
Selv om det er viktig å spise sjømat to ganger i uken for å maksimere nytten av omega-3-fettsyrene EPA og DHA, er ikke dette noen garanti for et optimalt forhold mellom omega-6 og 3. ALA, den vanligste omega-3-fettsyren, finnes i vegetabilske oljer, nøtter og bladgrønnsaker. Selv om det ikke er vanskelig å få i seg, brukes ALA vanligvis til energi, noe som begrenser omdannelsen til EPA og DHA. Det betyr at det ikke er nok å spise disse matvarene for å få et balansert Omega-6:3-forhold.

Zinzino BalanceTest er en av de aller beste måtene å bestemme ditt personlige omega-6:3-forhold på, ettersom den gir deg et mål på 11 fettsyrer i blodet ditt - som alle gir deg data du kan bruke til å ta bedre helsebeslutninger.
Zinzino Customer Service

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle.Din e-post vises aldri offentlig.